2012. november 11., vasárnap

Törvényes lesz az erdőírtás Romániában?

Megsokszorozhatja a kitermelhető famennyiséget az új erdőtörvény - hívta fel a figyelmet a Természetvédelmi Világalap /WWF/ romániai képviselete. A szervezet  úgy tudja, az elsődleges fafeldolgozásban, érdekelt külföldi cégek, nyomást gyakorolnak a törvényalkotókra, hogy növelhessék a kitermelhető famennyiséget.
A WWF szerint a folyamatos  erdőpusztítás, Románia közép és hosszútávú fejlődését is veszélyeztetheti.  Nemrég az Erdészeti és Mezőgazdasági Kutatóintézet egy csapata műholdas képek összehasonlításával felfedezte, hogy a Görgényi - havasokban  2003 - 2006 közötti időszakban 650 hektár erdőt irtottak ki. Nyilt levélben fordultak a civil szervezetek Victor Ponta miniszterelnökhöz, és a frakcióvezetőkhöz, melyben rámutatnak,hogy az új erdőtörvény olyan elemeket tartalmaz, amely egész Románia erdőállományát veszélyeztetheti. Benyújtottak egy sor tervezetet, és listát a bizottságokhoz, ám egy sem került, a a képviselőház plénumába küldött végső jelentésbe. Értesülések szerint a tervezet már nem is kerül ebben a kormányzási ciklusban a parlament elé.                                                                               
A Maros megyei Mezőpaniton nemrég ideiglenesen, polgári engedetlenséggel sikerült  megakadályozni, az állami tulajdonban lévő erdők letarolását. Korábban Csibi Magor a WWF romániai szervezetének vezetője kijelentette, hogy papíron az ország erdői egyre nőnek, a valóságban viszont a helyzet egészen más.          "A hivatalos adatok szerint jelenleg  2 százalékkal  több erdőnk van, mint húsz évvel ezelőtt, holott szabad szemmel is látható, hogy ez nem így van. Románia 7 százalékkal az európai átlag alatt áll, az erdővel borított területek tekintetében." - figyelmeztetett Csibi Magor.


Forrás: kitekinto.hu után írta Buba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése