2012. november 9., péntek

A mérgező igazság

Egy többek között  angol illetőségű transznacionális vállalat bűnös hanyagsága, a holland hatóságok mulasztása, az elefántcsontparti kormány erőtlensége, több mint százezer ember szenvedését okozta. Az Amnesty International, és a Green Peace International közös jelentése élesen bírálja, a mérgező  hulladék - lerakás  megakadályozásának kudarcát, Nyugat - Afrikában. A szervezetek büntetőjogi eljárás lefolytatását követelik az ügyben!
                                                                                                                                                                 
A Trafigura, a több mint százezer egészségügyi problémát
okozó, 2006-os Abidjanban,  Elefántcsontparton végrehajtott, mérgező - hulladék lerakás mögött álló, multinacionális vállalat ellen, büntetőjogi vizsgálatot kell indítani az Egyesült Királyságban, fogalmazta meg nagyszabású jelentésében a fent említett két nagy környezetvédő szervezet.
A három éves kutatás eredményeként létrejött "Mérgező Igazság"/ "The Toxic Truth" című jelentés mélyreható betekintést nyújt, azon tragikus kudarcok sorozatába, amelyek egészségügyi, természeti és társadalmi katasztrófák sorozatát okozták. A kutatás részletezi, hogyan hágták át pont az ilyen tragédiák megelőzésére szolgáló előírásokat, továbbá hogyan vallott több kormányzat is kudarcot, a Probo Koala nevű hajó, és mérgező szállítmányának megállításában, útban Abidjan felé.
" Hat év telt el azóta, hogy ezt a végzetes tragédiát engedték megtörténni. " Mondja az Amnesty International főtitkára. Itt az idő, hogy a Trafigura multinacionális vállalat felelősséget vállaljon a történtekért. Az abidjani embereket nemcsak saját kormányuk, hanem azon  európai kormányok is cserben hagyták, amelyek nem kényszerítették ki, törvényeik betartását. 
"Ez a történet, a vállalati bűnözésről, emberi jogi visszaélésekről, és a kormányzatok kudarcáról szól, amelyek képtelenek megvédeni az embereket, és a környezetet. Hogyan volt képes egyetlen vállalat kihasználni a jogi bizonytalanságot, és a jogi kiskapukat, ilyen pusztító eredménnyel"- mondta a Green Peace igazgatója, Kumi Naidoo.
A hulladékot eredetileg Hollandiába szállították, ám a Trafigura  visszalépett attól, hogy ott megfelelően kezeljék azt, mivel a felajánlott árat túl magasnak tartotta. Hollandia a mérgező anyagokat kiengedte az országból, amely a teljes jogi szabályozás megsértését jelentette. 2007-ben Elefántcsontpart kormánya peren kívüli megegyezés alapján, teljes jogi mentességet biztosított, a Trafigura  számára. Azonban amikor az ügy kipattant, az érintett országok jogi huzavonája következett.
"Nem ismerjük a tényeket" mondta Genevieve Diallo aki az egyik abidjani hulladék - lerakó hely mellett lakik. Ám tudjuk, hogy az igazán bűnösöket még nem büntették meg. Az Egyesült Királyság kormányának kell megkezdenie az eljárásokat, a Trafigura szerepével kapcsolatban, mert a Trafigura Egyesült Királyságbeli vállalati csoportja  hozott rengeteg döntést, amelyek a tragédiákhoz vezettek. Elefántcsontpart kormányának pedig biztosítania kell az áldozatok teljes kártérítését. Továbbá felül kell vizsgálnia annak az egyezménynek a jogszerűségét, amely a jogi eljárások alól teljes mentességet  adott a Trafigurának, Elefántcsontparton.
Az Abidjanban lerakott hulladék veszélyesnek minősül, a  Bázeli egyezmény szerint, mely a veszélyes hulladék határon átmenő mozgását és lerakását szabályozza, és annak engedély nélküli exportját büntetnek minősíti!
A Trafigurát megkérték,hogy válaszoljon a jelentésben lévő állításokra. A jelentést, bemutatásakor átnyújtják az ENSZ Környezetvédelmi Programjának /UNEP/ Nairobiban!


Az Amnesty International, és a Green Peace magyar fordításából írta Buba

                                                                             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése