2013. január 5., szombat

Közel kétmillió ember követeli a véres japán delfinvadászat betiltását

155 országból közel 1miilió 700 ezer ember  írta alá azt a  petíciót, amely a Taidzsi nevű japán falu hagyományos évi delfin vadászatának betiltását követeli.
A 3500 lelkes halászfalu a The Cove/az öböl/,című, az idén Oscar dijjal kitüntetett, amerikai dokumentumfilm révén vált világszerte ismerté, a film arról szól: hogyan ejtenek el a falusiak minden évben mitegy 2000 delfint. Az éves delfinvadászatot, az állatvédők különösen brutálisnak tartják. A hagyományos eseményen a delfineket a partra hajtják és ott lemészárolják őket. Az öböl c. filmben maroknyi taidzsi halász egy kis öbölbe hajtja a  delfineket és lassan végeznek velük. Addig szúrkálják az állatokat amíg az öböl teljesen piros nem lesz a kiömlő vértől! Más japán falvakban az a szokás, hogy a nyilt tengeren végeznek a delfinekkel.
A peticiót a film amerikai sztárja, Ric O'Barry nyújtotta át a tókiói  amerikai nagykövetségen.A hetven éves O'Barry, aki az 1960 - as években, a Flipper c. TV show-ban játszó delfinek idomárja volt, már négy évtizede a delfinek védelméért küzd. Nem csak vadászatukat tiltaná be, de fogságban való tartásukat is ellenzi. Tokióban több tucatnyi szinpatinzáns követte, amikor  rendőrök gyűrűjében átadta követelését, egy tisztviselőnek, a nagykövetség kapujában.
A petíciót az eredeti tervek szerint a japán  halászati hívatalnak adta volna át, ezt azonban O'Barry ejtette, miután egy a kegyetlenségéről híres szélsőjobboldali  japán csoport megfenyegette. Nacionalista csoportok szerint, a delfinvadászatot bírálók tulajdonképpen, a japán kultúrát becsmérlik. Taidzsi is azzal érvel, hogy a delfinvadászat hagyományuk része, ezenkívül megélhetést biztosít a falusiaknak. Az éves vadászat után a delfinek  többségét elfogyasztják, és a legszebb páldányokat eladják az állatkerteknek! E tengeri emlős húsát még Taidzsiban sem fogyasztják rendszeresen,  a legtöbb japán pedig még soha nem evett delfinhúst.
A japán kormány mintegy húszezer delfin elejtését engedélyezi évente. A hívatalos érvelés szerint a delfin és bálnavadászat semmiben nem különbözik, a vágóhídra szánt sertés és szarvasmarha tenyésztésről.               Böszme érvelés, szerintem!
Az öböl  című filmet csak juniusban kezdte el vetíteni néhány japán mozi. Korábban több helyen is le kellett venni a műsorról,  mert dühös telefonhívások árasztották el a mozikat, szélsőjobboldali csoportok pedig fenyegetéseket tettek közzé.
Szintén a nacionalista fenyegetések miatt kellett lemondania O'Barrynak a Taidzsii látogatását.A hírneves delfinvédő a faluban tiltakozó akciót akart szervezni, és a polgármesterrel tárgyalt volna.
Én ehhez már mást nem is fűzök, csak azt, hogy nem mindig a legfeljettebb országok népe  a legfelvilágosultabb,ill. a legfejlettebb országok természetvédő munkája a leghitványabb!!                    
                                  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése