2012. május 13., vasárnap

Rovarírtó szer károsítja a méheket világszerte

Nemcsak a házi méhek, a poszméhek is fontos beporzói gazdasági növényeinknek, gyümölcsfáinknak. Az utóbbi években a mézelő méheknek és a poszméheknek is rohamosan apad a számuk. Egy angol kutatás szerint a neonicotinoid rovarirtó szereket vette gyanúba. Ezeket a szereket az 1990 -es években kezdték el használni, és ma már annyira elterjedtek, hogy a legszélesebb körben elterjedt peszticidekké váltak. 
A vegyület a rovarok központi idegrendszerét támadja, és a virágzó növény nektárját, és virágporát is beszórják vele.
a Stirling egyetemen kísérleteket kezdtek a poszméhekkel. A   neonicotinoidot /imidaclopridot/ alacsony koncentrációban használták ahhoz hasonlóan, amilyennek gyakran ki vannak téve a természetes környezetben élő méhek. Zárt területre helyezték a kolóniákat, ahol a méhek természetes körülmények között tudtak gyűjteni, hat héten át. A kísérlet elején és végén lemérték a méh fészkeket,  amelyek magukba foglalták, a méheket, a viaszt, a mézet, a lárvákat, és a virágport, hogy megállapítsák, mennyit gyarapodott a kolónia. 
A kontroll kolóniákhoz képest, amelyeket nem tettek ki imidacloprid hatásának, a kezelt kolónia sokkal kevesebbet gyarapodott, amiből gyanítható, hogy kevesebb  élelem érkezett a fészkekbe. Ezek átlagosan 8 - 12 százalékkal voltak kisebbek, a kontroll koloniáknál a kísérlet végén. 85 százalékkal kevesebb királynőt produkáltak, ami azt jelenti,hogy 85 százalékkal kevesebb fészek lesz a következő évben! EZ NEM CSEKÉLY, MINDENKI LÁTHATJA A MÉHEK PUSZTULÓBAN VANNAK! 
A poszméhek porozzák be a legtöbb növényünket, és a vadvirágokat! A neonicotinoid peszticid
alkalmazása a virágzó haszonnövényeken, fenyegeti az egészségüket,  és sürgős felülvizsgálatra szorul. Hírdetik a kutatók, és a mezőgazdasági szakemberek! 


             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése