2012. november 18., vasárnap

Remény a hegyi gorilláknak

880 - ra emelkedett a hegyi gorillák száma világszerte, derült ki egy, az Ugandai  Természetvédelmi  Hatóság által a napokban kiadott tanulmányból A súlyosan veszélyeztetett faj  egyedeire a legnagyobb veszélyt az orvvadászat jelenti, azonban az a tény, hogy 2010 óta 94 egyeddel  nőtt a számuk, reményt adhat arra, hogy a faj megmenekül.
A hegyi gorillák mindössze két helyen élnek a világon, a Virunga hegység  területén, és Bwindi -  ben, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Uganda és Ruanda határán találhatók. A hegyi gorillák, a világ leginkább veszélyeztetett állatfaja. A hatékony természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően, az orvvadászatukat sikerült jelentős mértékben csökkenteni, azonban élőhelyük tele van más állatok számára kihelyezett csapdákkal, amelyekbe sajnos ők is belesétálnak. Egy másik új keletű veszélyeztetés a gorillák számára otthont adó területen,  a felfedezett kőolaj lelőhely. Mivel az állatok a Virunga Nemzeti Park területén élnek,  amely az UNESCO Világörökség részét képezi, ezért közvetlenül nem éri őket a Kongóban kezdődő olajkitermelés, de a munkákkal járó hatalmas gépekkel keltette zaj, hatással lehet a park elképesztő biodiverzitására, többek között vízilovakra, orrszarvúakra, a ritka okapi antilopra, és a gorillákra is.
2010 - ben az Ugandai Természetvédelmi Hatóság  munkatársai, a WWF, és más civil szervezetek támogatásával, kísérletet tettek, hogy megszámolják a területen élő gorillákat. A számláláskor kiderült, hogy csak 786 egyed él a területen. A különleges ürülékminták  elemzéséből  álló számlálási  módszer segítségével elkerülhető,hogy  egy egyedet többször is megszámláljanak, így  pontos eredményekhez juthattak a szakemberek. 2012 - ben újra megismételték a számlálást, és örömmel vették észre a kutatók, hogy a hegyi gorillák száma 94 egyeddel nőtt, most tehát 880 példányt számlál.
"A hegyi gorillák az egyetlen főemlősök amelyek egyedszáma az elmúlt években nőtt. Ez nagyrészt a megóvásukért tett intenzív lépéseknek  köszönhető. Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk a vadőrök  képzésére, annak érdekében, hogy fel tudják venni a harcot az orvvadászokkal, és a helyi lakosoknak is tartottunk képzéseket, a faj természetvédelmi fontosságáról. Ez az eredmény nem szabad, hogy megnyugtasson minket, hiszen az erdőben elhelyezett csapdák, továbbra is veszélyt jelentenek a gorillák számára. Az elmúlt évben hat hegyi gorillát találtunk csapdába esve, és ebből kettőt már nem tudtunk megmenteni. A sikernek örülni kell, de a munkánk még koránt sem ért véget, folytatni kell a harcot,  Kongó biodiverzitásának  megőrzéséért." - mondta David Greer, a WWF Afrikai Főemlős Programjának koordinátora.



Természetvédelmi olvasmányai alapján írta Buba 2012 nov. 18.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése