2013. január 30., szerda

Az utolsó óra ! Írás egy film kapcsán

Tegnap, ki tudja hányadszor láttam "az utolsó óra " c. filmet. Hatásos, és megrendítő! A borzalmas az, hogy tulajdon fejlődésünkkel pusztítjuk magunk alatt a bolygót, kizsákmányolunk mindent ami csak lehetséges. A magunk hatalmas tudásával teszünk olyat, amivel ellenünk, még jobban az utánunk jövőknek, ártunk a legtöbbet. Mit fognak örökölni tölünk? Hiába a vagyon, a szép ház, az életbiztosítás, az autó, ha nem lesz hol autózni, nem lesz hol lakni, s nem lesz hol élni. Mert elfogyasztjuk magunk alól a Földet. Mert egy kizsákmányolt üres sárgolyót örökölnek! Még ez a jobbik eset. Mert lehet, hogy sárgolyó sem lesz. Nem fogják látni, mert nem lesz fény.Nem lesznek utak, mert nem lesz miből csinálni, s nem lesz beszívható levegő, ami éltet minden élőlényt. Ezt akarjuk? Áramot fogyasztunk ész nélkül, világítunk, hatalmas fényreklámokat csinálunk, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet. Ehhez hatalmas erőművek kellenek. A szénerőmű a levegőt szennyezi. Az atomerőmű veszélyes hulladékot termel. S azzal mi lesz? Hová rakjuk, amikor már annyira fölgyülemlik, hogy tenni sem tudjuk hová? Ahol sok a szén, pl. Kínában, ott szénnel fűtenek, mert így olcsó. És mi jön vissza? Széndioxid! Azt hiszem mindenki tudja mit jelent ez. A totális üvegház hatást. S az mit vonz maga után? Ózonvédelmünk totális eltűnését. Egyenlőre "csak" fogy! s mi lesz, ha végleg annyi elfogy, hogy az már hatalmas veszélyt jelent? 
Lopják az őserdőt, pusztítják az esőerdőt, tudvalevő, hogy az a Föld tüdeje, tán nem is lopják, hatalmas lobbbik dolgoznak a kitermelhetőségen. Egyrészt kezdődik a Föld tüdőrákja, másrészt olyan ezer éves földi kultúrákat tüntetnek el, élőhelyeik megszüntetésével, akik nem ezt érdemelték, sőt életük bizonyítéka a Föld lassan eltűnő élhetőségének.
Van - e ehhez jogunk, megtehetjük -  e  ezt? Mert amellett, hogy kell nekünk a Föld,hiszen a lakóhelyünk, ez a gyönyörű bolygó, szépsége sokrétű, egyedi, és megismételhetetlen.
Van - e szebb a naplementénél, van- e illatosabb a levendulánál, mely például a kis Balaton környékén olyan mennyiségben termett, hogy a nagy parfűmgyártók még a francia levendulánál is jobb minőségűnek értékelték. És tudjátok - e, hogy veszélyben van Madagaszkár élővilága, ami egyetlen és megismételhetetlen a Földön. Hallottatok - arról, hogy a bálnák nem énekelnek, nanem amit eddig annak hittünk, az, az egymás - közti beszélgetésük! S tudjátok -e, hogy a kollibri párzáskor hallatott  éles fütty szava, nem a torkából jön, hanem farktollai surrogása, a pillanat ezredrésze alatt.
Sok embert máris hallok: kit érdekel ez? Én azt válaszolom, szegény ember az, akit nem bűvöl el, bolygónk sok színű csodája. Az élet titkát, s Földünk ezernyi csodáját megismerni, vagy vágyni megismerni, nem szégyen, vagy hiábavaló tanulás, hanem gyönyörűség! És mindezt, a Föld ingyen adja. Ad, és ad, mi pedig elveszük, s nem annyit amennyire szükségünk van, hanem sokkal többet, a teljes kizsákmányolásig! Mert a pénzügyi világ érdeke ez! Miért e nagy bátorság? Mert eddig nem védekezett, vagy védte senki? Aki védte, vagy védi, harcol a rettentő kizsákmányolás ellen, azt elítélik, zöld terroristának nevezik. Apró tevékenységnek számít, minden megmozdulásuk, a hatalmas pénzügyi érdekeltségek ellen. Azt hiszitek, hogy le tudjátok őket győzni? Soha, mert nekik van igazuk. A védelmezőknek. a Földért  harcolóknak! A ma még szélmalomharcot vívó természetvédőknek, a Föld védőinek! El fog jönni az az idő, ha így folytatjuk amikor már nem lesz, mit bányászni, nem lesz hová bújni a tűző nap elöl, az állatok végleg elpusztulnak, s mi marad? Egy lecsupaszított, üres, gyönyörű adottságaitól megfosztott üres, élhetőnek nem nevezhető bolygó! Ha továbbra is így folytatjuk!


                                                       Írta Buba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése