2010. november 1., hétfő

Négylábúak az emberért




MOL GYERMEKGYÓGYÍTÓ PROGRAM





KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY


A KUTYA NEMCSAK A LEGJOBB, HANEM A LEGRÉGEBBI BARÁTJA IS AZ EMBERNEK. TIZENKÉTEZER ÉVE SZOLGÁL BENNÜNKET, ÉS AMI RITKÁN MONDHATÓ EL BÁRKIRŐL: MINDIG LEHET RÁ SZÁMÍTANI.


Rin -Tin- Tin, Lassie, Rex, és ,hogy egy kicsit haza is beszéljünk, a híres Mancs. Talán ők a legismertebb ebek, "akik" valamilyen módon ott vannak a mindennapjainkban. Egy hős az első világháborúból, egy mindenhonnan hazataláló vándor, egy tévésztár, és minden idők egyik legjobb mentőkutyája. Nem kell ahhoz a szó fizikai értelmében emberi életeket menteni, hogy egy kutya segítsen.A Négylábúak az Emberért Közhasznú Alapítvány szolgálatában álló kutyák, egészen más módon nyújtanak segítséget a rászoruló gyerekeknek.



A 2004 - ben létrejött alapítvány kutyás terápiával foglalkozik,egészségügyi és szociális intézményekben végez rehabilitációs munkát sajátos nevelési igényű gyerekek között, Szombathelyen és környékén.A munka során az alapítvány hat kutyája és öt vizsgázott kutyavezetője heti rendszerességgel tart terápiás foglalkozásokat. De mi a szerepe a kutyáknak ebben a történetben? A terápia célcsoportjai mind életkor, mind sérülés tekintetében, nagyon változatosak:3 - 18 éves korig megtalálhatók tanulási nehézségekkel, zavarokkal küzdő, tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, mozgás ill.halmozottan fogyatékos, autisztikus, hiperaktív, és beszédproblémás gyerekek." A kutya egy élő motiváció számukra " - mondja az alapítvány vezetője, Schrőterné Vári Anita. " Gyakran előfordul a részképességzavarral küzdő gyerekek között, hogy a teljesítmény centrikus iskolai élet szorongást okoz.A kutya segít egy laza, fesztelen légkör megteremtésében. Jelenléte pozitívan befolyásolja a koncentrálóképességet. A gyerekek a kutya közeledését örömmel fogadják, jutalomként élik meg"." Számos olyan dolog van, amit nem tudunk a hagyományos órai keretek között megtanítani a gyerekeknek, a kutyákkal viszont gyors és tartós fejlődést érünk el el náluk.A fejlődés egyik mozgatórugója az lehet, hogy a gyerekek azt érzik, ők tanítják a kutyákat.Vezényszavakat adnak, mozdulatokat kérnek a kutyáktól,ehhez pedig nekik maguknak is mozogniuk, beszélniük kell.Így lesz egyre jobb a mozgásuk, a térérzékelésük, többet beszélnek,jobban artikulálnak. És ami nagyon fontos: ezeket a megtanult, fejlesztett készségeket magukkal viszik az egymás közötti kapcsolataikba is. Nagyon hálásak vagyunk az alapítványnak a segítségért, a gyerekeknek, minden óra hatalmas élmény, alig várják, hogy jöjjenek a kutyák" Az alapítvány egyik létrehozója a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesületnek, amely ma a Magyarországon működő különböző habilitációs kutyák nyilvántartását végzi.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése