2010. július 13., kedd

Hogyan járulhat hozzá az egészségesebb étrend, a globális felmelegedés elleni küzdelemhez


EGYÜK KI MAGUNKAT A PÁCBÓL!



Nem tud csak úgy hip-hop hibridautót venni,nem engedheti meg magának, hogy napelemmodulokat szereltessen háza tetejére, vagy nem áll módjában áttérni a tömegközlekedésre?Ne aggódjon, van valami sokkal egyszerűbb, amivel bármelyikünk hozzájárulhat a globális felmelegedés elleni küzdelemhez.Lehet, hogy meglepi a válasz?Az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának korlátozásával, nagy mértékben csökkenthető az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátása.


Nem most mutattak ki először összefüggést az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása, és a klímaváltozás között.A FAO egy 2006-os részletes és alapos jelentésében, amely az állattenyésztés környezetre gyakorolt hatását vizsgálta, megállapították, hogy az állattenyésztés környezetre gyakorolt hatása végzetes lehet.Megállapították, hogy a legeltetésre alkalmas területek növelése céljából történő erdőirtás,és egyéb hústermeléssel kapcsolatos tevékenységek révén, "jelenleg legalább 18%-ban járul hozzá a globális felmelegedést okozó hatástól.Ez meghaladja a világ teljes közlekedési szektorának hozzájárulását".Más tanulmányok is hasonló következtetésekre jutottak. De ez a holland kutatás egészen más távlatokat nyit.


-Tanulmányunk az első, amely a húsfogyasztás mérséklésének, a klímaváltozásra és a klímapolitika költségeire gyakorolt hatását vizsgálja- mondja a vezető szerző Elke Stehfest.


Sok szakértő egyetért abban, hogy az étrendi és életvezetési döntések jelentősége itt igen nagy.-Az étrendet jelentős mértékben a fogyasztó irányítja.Azt nem mindig választhatjuk meg, hogy a felhasznált elektromos áram alternatív, üvegházhatásokat nem okozó forrásból származik-e,az étkezésünket viszont könnyen tudjuk összeállítani, hogy csökkentsük "szénlábnyomunkat".


A marhahús készítmények szénlábnyoma/ környezetre gyakorolt káros hatása/ a legnagyobb, míg másoké- pl a csirké-é sokkal kisebb lesz. Ezen a ponton méltán teszi fel a kedves olvasó a kérdést: vegetáriánusnak kell lennem, hogy segítsek a bolygón?


Egyáltalán nem! A holland tanulmány szerint elég ha csupán korlátozzuk a hús és állati eredetű élelmiszerek fogyasztását. Úgy tűnik ezen az ötleten mindenki csak nyerhet.Az egészséges étkezéssel foglalkozó kézikönyv szerint, az átlag amerikai jelenleg kétszer annyi húst fogyaszt, mint amennyi szükséges. Mi nem a húsevés teljes feladását , hanem annak egészséges szintre való csökkentését javasoljuk.Végeredményben arról van szó, hogy az egészséges étkezés nemcsak az egyénnek, hanem a bolygónak is jót tesz.


TERMÉSZETESEN felvetődik a kérdés, hogy a kevesebb hús fogyasztása miért előnyös az éghajlat szempontjából?Pillanatnyilag túl sok szarvasmarha, birka, és más lábasjószág él a bolygón.Egyenként teljesen ártalmatlannak tűnhetnek, de együttesen a nagyipari termelésben -a számuk, milliárdokra rúg- óriási áldozatokat követelve a környezettől.Az éghajlatot megváltoztató üvegházhatású gázok egyötöde keletkezik " általuk". Böfögésük, szélgörcseik, trágyájuk, körülbelül az emberi tevékenység következtében keletkező metán összmennyiségének 37 százalékáért, és a dinitrogén-oxid mennyiségének 65 százalékáért felelős.Arányaiban e két gáz 23-szor illetve 296-szor kártékonyabb a széndioxidnál, a globális felmelegedés vonatkozásában.Leegyszerűsítve egy szabályos 250 grammos marhahúspogácsa /egy átlagos hamburger/ elkészítése során, megközelítőleg ugyanannyi üvegházhatású gáz termelődik, mint amikor egy közép kategóriájú gépkocsi 16 km.-t tesz meg.És ehhez még nem is számoltuk hozzá a -szén-dioxidot elnyelő- növényzet múltbeli és ma is tartó kiirtását, a legelőterületek növelése érdekében, ami szintén jelentősen hozzájárul a föld fölmelegedéséhez.Nem szeretnénk riadalmat kelteni! De miközben globális változások után kiáltunk a felmelegedés leküzdése érdekében, gondolkodjunk el azon, hogy egyszerű étkezési szokásaink átalakításával mekkora szerepünk van, a klímaváltozás visszaszorításában. NAGYON LELKESÍTŐ, HOGY A LEGEGYSZERŰBB ÉS IGEN HATÉKONY MEGOLDÁS AZ ORRUNK ELŐTT A TÁNYÉRUNKON VAN!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése